Świat pod mikroskpem

Agnieszka Gieroba

|

Gość Lubelski 03/2015

publikacja 15.01.2015 00:00

Jak wygląda człowiek w środku, co mówi o nas nasza szczęka, skąd się biorą kiszone ogórki i wielu innych ciekawych rzeczy można się było dowiedzieć na UMCS.

Powyżej: W laboratoriach Wydziału Biologii i Biotechnologii można było zobaczyć to, czego nie widać gołym okiem Powyżej: W laboratoriach Wydziału Biologii i Biotechnologii można było zobaczyć to, czego nie widać gołym okiem
Agnieszka Gieroba /foto fość

Kiedy ogłoszono tematy warsztatów, na jakie można się było zapisać w ramach 4. Nocy Biologów na UMCS, w ciągu trzech dni wszystkie miejsca zostały zajęte. Zapisywały się grupy zorganizowane, całe rodziny i pojedyncze osoby. – Wiemy, że niektórzy się nie zmieścili, ale możliwości laboratoriów są ograniczone – mówi dr Joanna Strubińska z UMCS. – Dla wszystkich były otwarte wykłady odsłaniające tajniki biologicznych źródeł wynalazków, biologii miłości, sztucznej inteligencji, kobiecego i męskiego mózgu czy mechanizmów śmierci na poziomie komórkowym. Chętni mogli m.in. obejrzeć niewidoczny gołym okiem świat barw i kształtów mikroorganizmów, ludzkich komórek, cząsteczek biologicznych i minerałów; odkryć, w czym mogą pomóc naukowcom mole, pszczoły lub jajka; zgłębić tajniki bąbelków w szampanie i bakterii w żywności, a także podążyć śladem tropów biologicznych – wylicza.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.