Nowy numer 13/2024 Archiwum

Jak być zdrowym? Podpowiada doradca żywieniowy

Choć na odporność w okresie jesienno-zimowym pracować trzeba cały rok, lubelski doradca żywieniowy Agata Kornacka przekonuje, że są naturalne sposoby, by unikać przeziębień zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Agata Kornacka jest autorką fanpage'a "Czas na zielone". W internecie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem zarówno w temacie zdrowego odżywiania jak i wychowania dzieci. Jej pasją jest prowadzenie warsztatów związanych ze zdrowym stylem życia. - Jedzenie może człowieka uratować przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami, może wyleczyć, ale może też zabić - przekonuje. 

Jak nie dać się chorobom oraz jak wzmocnić, bez konieczności podawania leków, odporność u dzieci, opowiadała podczas ostatnich warsztatów w Dzielnicowym Domu Kultury na lubelskim Węglinie. 

Z imbiru, miodu, kurkumy, cytryny i oleju kokosowego, można wyczarować wyjątkowy syrop wzmacniający organizm   Z imbiru, miodu, kurkumy, cytryny i oleju kokosowego, można wyczarować wyjątkowy syrop wzmacniający organizm
Justyna Jarosińska /Foto Gość

- Żeby w okresie jesienno-zimowym być zdrowym trzeba na to pracować cały rok - podkreśla Agata. - Trzeba pamiętać o tym, że w ciągu tygodnia nie zbudujemy prawdziwej odporności. Naszym zadaniem jako rodziców przede wszystkim jest unikanie podawania dzieciom cukru. I nie chodzi tylko o słodycze. My często zupełnie nie zdajemy sobie sprawy, w jak wielu produktach jest cukier i jak jest go dużo. Podstawową zasadą jest czytanie etykiet i rezygnowanie z tego, co zawiera cukier lub jeszcze gorzej syrop glukozowy. W naszym społeczeństwie funkcjonują niestety pewne utarte schematy: idziemy w gości gdzie są dzieci to trzeba wziąć ze sobą czekoladki, batoniki, jajko niespodziankę. Rzadko pojawia się czekolada gorzka. Trzeba próbować to zmieniać. Małymi krokami, ale stanowczo. 

Kornacka zwraca także uwagę na szkodliwość wszechobecnej białej mąki. - Wiadomo, że sprzyja otyłości, nie ma żadnej wartości odżywczej, a przy okazji ma działanie toksyczne - wyjaśnia. - Nie jest jednak łatwo, szczególnie w przypadku dzieci, zupełnie zrezygnować z białej mąki. Można jednak próbować choć w części zastępować ją innymi, zdrowymi mąkami choćby orkiszową, gryczaną czy jaglaną, z których da się przygotować bardzo smaczne naleśniki. 

W okresie jesienno-zimowym Agata poleca szukać produktów, które rozgrzewają i mają właściwości przeciwzapalne - To przede wszystkim imbir, kurkuma, olej kokosowy nierafinowany i zawarty w nim kwas laurynowy oraz czarnuszka  - zaznacza. - Świetnym sposobem na wzmacnianie odporności są także domowe kiszonki zamiast probiotyków z apteki. Ja sama w domu kiszę rzodkiewkę, buraki, topinambur, ale dzieci zapewne najchętniej zjedzą kiszone ogórki albo kapustę. 

Pani dietetyk zachęca także do picia soków, szczególnie warzywnych. - W domu od trzech lat regularnie, codziennie całą rodziną pijemy soki. Moje dzieci nie chorują i choć wiadomo, czasami, szczególnie tych najmłodszych, nie jest łatwo przekonać do wypicia czegoś, co być może ich zdaniem nie zawsze wygląda ładnie, zdecydowanie warto. 

Oczywiście nie wolno zapominać o hartowaniu. A najprostszym sposobem zdaniem Agaty są codzienne spacery i nie przegrzewanie zarówno siebie jak i dziecka. 

Każdy, kto chce wziąć udział w warsztatach, związanych ze zdrowym odżywianiem, powinien śledzić fanpage Agaty Kornackiej "Czas na zielone". 

 

 

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy