Pomyśl, zanim zjesz

xrs


|

Gość Lubelski 14/2014

publikacja 03.04.2014 00:15

Uniwersytet Medyczny i Powiat Kraśnicki postanowiły zadbać o jakość żywności na Lubelszczyźnie.

Prof. Piotr Książek z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie Prof. Piotr Książek z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
ks. Rafał Pastwa /GN

Wystarczy sięgnąć po słoik z dżemem, powiedzmy, wiśniowym w pierwszym lepszym sklepie. Skład: wiśnie, woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, substancja żelująca, pektyna, substancja zagęszczająca, guma guar, regulator kwasowości cytrynowy i cytrynian trisodowy. 100 g tego specjału wyprodukowano z 40 g owoców. Okres przydatności do spożycia: do grudnia 2014 roku. Czy takie przetwory robiły nasze babcie? W ostatnim czasie zapotrzebowanie na zdrową żywność rośnie. Na „eko” lub „bio” pojawiła się moda. Uniwersytet Medyczny w Lublinie wraz ze Starostwem Powiatowym w Kraśniku opracowały program produkcji zdrowego jedzenia. Mało tego, żywność wyprodukowana w powiecie kraśnickim, a potem w całym województwie lubelskim ma być badana i certyfikowana. Certyfikat będzie oznaczeniem dla kupujących, w jakim stopniu owoce czy warzywa były „przyprawione” chemią. 
Analizy te mają być prowadzone w Katedrze i Zakładzie Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, które zajmują się szeroko pojętym zdrowiem publicznym.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.