Prowansja Wschodu

Justyna Jarosińska

publikacja 04.09.2014 22:18

Ponad stu wystawców z całej Europy zjechało dziś do Lublina, by mieszkańcom naszego miasta zaprezentować swoje kulinarne arcydzieła.

Największym powodzeniem cieszą się produkty ekologiczne. Największym powodzeniem cieszą się produkty ekologiczne.
Tomasz Burdzanowski/ Foto Gość

Litewskie wędliny i sery, ekskluzywne słodycze i owoce z egzotycznych krajów to najpopularniejsze przysmaki pierwszego dnia Europejskiego Festiwalu Smaku. Kramy z jedzeniem rozstawiły się wokół Ratusza i na Starym Mieście, ale w tym roku także w Browarze Perła przy ul. Bernardyńskiej. Swoje stoiska w niecodziennym miejscu prezentują producenci serów, małe browary z rzemieślniczymi piwami oraz  polowe restauracje.

W ramach Festiwalu odbędą się jak co roku wystawy, małe koncerty, spektakle teatralne, seanse filmowe, spotkania w salonie literackim, warsztaty fotograficzne, pokazy na scenie smaku, warsztaty kulinarne i oczywiście degustacje. Nowością w tym roku jest inauguracja jemTeatru – najbardziej wysmakowanej sceny teatralnej w Lublinie. Premierowy spektakl „Lublin smaków” zobaczymy w podziemiach Hotelu Alter. Na scenie wystąpi 7 potraw związanych z 7 postaciami z historii Lublina.

Europejski Festiwal Smaku potrwa do niedzieli. Jego najważniejszym wydarzeniem będzie sobotni koncert węgierskiego zespołu Omega, który zagra o godz. 21 w Browarze Perła.