Danie dla mola

Justyna Jarosińska

publikacja 03.09.2015 13:43

Chodzi oczywiście o mola książkowego. Biblioteka Miejska w Bychawie już po raz trzynasty organizuje konkurs literacko - kulinarny, polegający na odnalezieniu w dowolnej książce z literatury pięknej opisu przygotowywania lub delektowania się smakiem jakiejś potrawy, napoju bądź deseru.

Na finał "molowej" imprezy przyjeżdżają także znani polscy pisarze Na finał "molowej" imprezy przyjeżdżają także znani polscy pisarze
Robert Bogudziński

- Przedsięwzięcie zostało zainspirowane wrażeniami czytelników Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bychawie po lekturze książek - wyjaśnia dyrektor MBP w Bychawie Barbara Cywińska.

- Wszak to one rozbudzają apetyt na odkrywanie, poznawanie, jedzenie i życie. Aby zachęcić do wędrówek po literaturze pięknej, przyjęliśmy formę literacko-kulinarnego konkursu - opowiada. 

Literackie receptury odnalezione przez uczestników konkursu, stanowią inspirację do  przyrządzenia smakowitych potraw, napojów, deserów podczas imprezy finałowej, która odbywa się w jednej z bychawskich restauracji.

- Zgodnie z sugestiami uczestników poszczególnych edycji, zmieniamy tematykę konkursu - wyjaśnia pani Barbara. - Raz chodzi o danie, innym razem deser, napój, przekąskę. 

Do zabawy zaproszeni są wszyscy, niezależnie od wieku, miejsca zamieszkania, wykonywanego zawodu, którzy kochają książki, uwielbiają czytać, a jednocześnie potrafią odnaleźć się w kuchni, by odkrywać nowe smaki kulinarne. 

Grand Prix konkursu do tej pory uzyskały m.in. staropolski bigos wg „Pana Tadeusza” A. Mickiewicza; nalewka rodowa („Cena” W. Łysiaka); węgierskie leczo („Kamienne tablice” W. Żukrowskiego); babka śmietankowa („Tędy i owędy” M. Wańkowicza); polskie placuszki rybne („Miłość nad Rozlewiskiem” M. Kalicińskiej); oranżada („Słodki rok Kuby i Buby” G. Kasdepke), zupa ślimakowa („Uciekłam na wyspę” A Siddons Rivers); kawa („Antykwariusz” A. Sanchez), pierniczki Kubusia Puchatka („Bajki i rymowanki Kubusia Puchatka”) sałatka gyros („Babskie gadanie” I. Pietrzyk) i inne. 

W tej edycji tematem konkursu jest "Danie dla mola, czyli prowincja pełna smaków". Do konkursu, jak informują organizatorzy, przystąpić może każdy, kto lubi czytać książki i bez trudu odnajduje się w kuchni. Zadanie konkursowe polega na odnalezieniu w dowolnej książce z literatury pięknej opisu przygotowywania, serwowania czy delektowania się smakiem najróżniejszych potraw lub napisaniu własnego opowiadania, wiersza, bajki, w których znajdzie się opis jakiegoś dania. 

Następnie należy utwór własny lub wybrany fragment wraz  z opisem bibliograficznym książki (imię i nazwisko autora, tytuł, strona, na której znajduje się opis) wysłać na adres (lub mailowo) Miejskiej Biblioteki Publicznej w Bychawie, bądź dostarczyć osobiście do biblioteki do 20 września.

Impreza finałowa, podsumowująca i zamykająca  konkurs, odbędzie  się 25 września 2015 r. w restauracji U Saszy  nad zalewem Podzamcze w Bychawie. 

Literackie inspiracje i gotowe receptury na potrawy, napoje, desery, odnalezione przez uczestników poszczególnych edycji literacko-kulinarnych konkursów z cyklu „dla Mola”, tworzą "Molową" książkę kucharską dostępną w internecie: www.biblioteka.bychawa.pl.