Cydrowy smak rozsławi Lublin

jj

publikacja 14.09.2016 10:47

W sobotę 17 września podczas Lubelskiego Święta Młodego Cydru rozstrzygnięty zostanie konkurs kulinarny na nowy smak Lublina. Mieszkańcy miasta razem z lubelskimi Miejscami Inspiracji będą poszukiwać nowej potrawy regionalnej lub napoju, który rozsławi miasto.

Lubelskie Święto Młodego Cydru jest organizowane po raz trzeci Lubelskie Święto Młodego Cydru jest organizowane po raz trzeci
Justyna Jarosińska /Foto Gość

- Lublin należy poznawać i doświadczać go wszystkimi zmysłami - podkreślają organizatorzy Lubelskiego Święta Młodego Cydru. - Dlatego zaprosiliśmy lubelskie Miejsca Inspiracji do udziału w konkursie na nowy smak Lublina. Chcemy, by zwycięska potrawa weszła na stałe do menu lubelskich lokali i rozsławiała miasto jak kwaśnica, bez której nie ma pobytu w górach. A skoro Lublin jest stolicą cydru, to będziemy gotować właśnie na cydrze. Partnerem konkursu jest Urząd Miasta Lublin.

Wyzwanie podjęło pięć Miejsc Inspiracji: Pub u Szewca, Hotel Alter, Hotel Ilan, Hades Szeroka i Kawiarnia Między Słowami. Ich szefowie kuchni opracowali już recepturę konkursowych potraw lub napojów, a podczas finału przygotują je „na żywo” na scenie obok Trybunału Koronnego.

Finałowa rywalizacja kucharzy rozpocznie się o godz. 13. Pokaz „live cooking” poprowadzą Kinga Burzyńska, dziennikarka TVN, i lubelski bloger kulinarny Dawid Furmanek. 

Kucharze zamierzają przygotować m.in. kaczkę marynowaną w cydrze i wytrawne naleśniki gryczano-cydrowe. 

Z okazji Lubelskiego Święta Młodego Cydru przez całą sobotę wszystkie konkursowe potrawy i napoje będą w ofercie Miejsc Inspiracji, czyli każdy będzie mógł ich spróbować i sam zdecydować, który smak powinien rozsławić Lublin.