• facebook
  • rss
  • Teatr już nie w "wiecznej" budowie

    Agnieszka Gieroba

    dodane 28.01.2014 09:10

    Mieszkańcy nazwali go "teatrem w wiecznej budowie". Przez lata straszył wielkim gmachem w stanie surowym, który popadał w ruinę. Nareszcie widać koniec inwestycji, która teraz nazywa się Centrum Spotkania Kultur.

    Trwają prace przy budowanym przez Miasto Lublin placu Teatralnym wraz z wielopoziomowym parkingiem podziemnym powstającym przy gmachu Centrum Spotkania Kultur. Zakończenie inwestycji planowane jest na czerwiec 2015 roku.  Budowa została podzielona na trzy etapy. Pierwszy etap to wykonanie robót pod ul. Grottgera, drugi to roboty od strony skweru Ab. Józefa Życińskiego, natomiast trzeci etap to pozostała – środkowa część parkingu.
    Obiekt, który powstaje stanowi formę prostokąta o wymiarach osiowych 105x45m mieszczącą na dwóch podziemnych, zróżnicowanych wysokościowo kondygnacjach, parking dla 247 samochodów wraz z pomieszczeniami technicznymi.
    Na każdej z podziemnych kondygnacji powierzchnia użytkowa wynosi ponad 4 000 m2 i obejmuje 128 miejsc parkingowych na poziomie -2, oraz 119 miejsc na poziomie -1. Kubatura obiektu wynosi ok. 22 000 m3. Wjazd do parkingu podziemnego będzie od strony ul. Radziszewskiego po rampie zjazdowej. W podziemnej części parkingu usytuowanej pod ul. Grottgera będzie przestrzeń instalacyjna przeznaczona na prowadzenie zewnętrznych sieci miejskich.
    Na poziomie terenu przed budowanym gmachem Teatru wykonany będzie plac Teatralny. Został on zaprojektowany jako obiekt funkcjonalnie niezależny od mieszczącego się pod nim parkingu podziemnego. W jego nawierzchni zaznaczony będzie ślad ulicy Radziszewskiego przecinający po przekątnej cały plac. Zarówno nawierzchnie placu jak i ślad ul. Radziszewskiego będzie wykonany z kamienia naturalnego. Od śladu ulicy Radziszewskiego aż po medialną elewację CSK zaprojektowano wypiętrzenie placu podkreślone przez przestrzenne rzeźby - kurhany Gutenberga, w których umieszczono klatki schodowe i pomieszczenia techniczne obsługujące parking oraz plac. Ściany kurhanów wzdłuż budynku CSK tworzą zamknięte szklanymi drzwiami przestrzenie związane funkcjonalnie z gmachem. Przestrzenie te pełnić będą rolę zewnętrznej galerii sztuki. W nawierzchni kurhanów planuje się umieścić świetlne litery alfabetu trzech kultur. Cały plac będzie posiadał oświetlenie funkcjonalne oraz iluminację. Na krańcach placu umieszczone będą dwa filary stanowiące wertykalną dominantę przestrzenną zamykającą oś Krakowskiego Przedmieścia po śladzie ul. Radziszewskiego. Plac będzie stanowił przestrzeń publiczną, która będzie mogła być miejscem wypoczynku mieszkańców Lublina, ale także miejscem organizacji plenerowych imprez kulturalnych. Koszt inwestycji to blisko 21 mln zł.
    «« | « | 1 | » | »»
    oceń artykuł

    Zobacz także

    Komentowanie dostępne jest tylko dla .

    Reklama

    Zapisane na później

    Pobieranie listy

    Reklama

    przewiń w dół